moje gotowanie
Moje gotowanie Babka
Babka-stary przepis rodzinny
Babka z tego przepisu jest dość mokra w środku, niemniej jest pyszna. Mam pewnie uwagi co do tego przepisu. Jest to stary przepis rodzinny, osoba która nam go podała dawno już nie żyje. Po dość długim testowaniu tego ciasta przez moją Mamę za każdym razem wychodził zakalec, jednak ciasto mimo tego było pyszne. Próbowałyśmy ucierać ją w tradycyjny sposób, (trzeba do tego pożądanie się spocić i mieć muskuły ;p;pp). Wpadłam na inny pomysł by ją utrzeć w robocie kuchennym. Niestety ucierałam ją przez za długi okres czasu i składniki lekko się rozsegregowały. Postanowiłam jednak, że i tak wolę metodę robota kuchennego, ale tym razem robiłam ją powoli, pulsacyjnie (włączałam robota na około 5 sekund i wyłączałam, tak aż składniki się połączyły -w tym przypadku nic się nie rozsegregowało a z BABKI NIE WYSZEDŁ ZAKALEC <JUPI>). Więc jeśli ktoś się zdecyduje na ten przepis nie zapomnijcie o tym żeby robić to po pierwsze w robocie kuchennym, a po drugie powoli i pulsacyjnie -inaczej będzie zakalec;p;p!! Składniki na ciasto:- 6 jajek
- 400 g mąki
- 400 g cukru pudru
- 400 g masła
- 1/2 paczki (mała) proszku do pieczenia
- sok z 2-ch cytryn
- 2 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 10 łyżek cukru
- 4 łyżki kakao
0 komentarze